Leszcz gotowany , obiady
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Składniki:
60 dag oczyszczonej ryby
30- 40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, por, pietruszka)
10 dag cebuli
listek laurowy
pieprz
ziele angielskie
sól
2- 3 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki
Sposób przyrządzania:
Rybę umyć, oskrobać z łusek sprawić, odkrajać głowę i płetwy.
Oczyszczoną rybę umyć i pozostawić w całości bądź pokrajać w poprzek w dzwonka, posolić.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać, włożyć do wrzącej osolonej wody.
Dodać oczyszczoną ze skrzeli i oczu głowę.
Po 10 min włożyć rybę.
Gotować pod przykryciem przez 30 min na małym ogniu.
Ugotowaną rybę wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć ziemniakami z wody (1- 2 na porcję), posypać pietruszką.
Jako ważny dodatek do leszcza warto przeznaczyć część dziennej racji masła, będzie wówczas znacznie smaczniejszy.
Podawać z dodatkiem surówek.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]