Letni Torcik, Przepisy- placki, ciastka, obiady
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Letni Torcik
Składniki
· biszkopt czekoladowy, 2 blaty
· ser śmietankowy (do serników), 50 dkg
· Śmietana kremówka, 500 ml
· galaretka cytrynowa, 1 szt.
· galaretka pomarańczowa, 2 szt.
· czekolada mleczna z bakaliami, 1 tabliczka
· borówki amerykańskie (lub jagody), 25 dkg
· cukier puder, 4-5 łyżek
· sok z cytryny, 1 duża łyżka
· sok z pomarańczy, dowolnie - do nasączenia biszkoptu
· cukier waniliowy, 1 opakowanie
· owoce do przybrania, -u mnie 2 brzoskwinie
> 6 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie
1.
Galaretki (jedną pomarańczową i cytrynową) rozpuścić w dwóch większych,wysokich naczyniach,każdą w 250 ml wrzątku. Ostudzić. Opłukać i dokładnie osączyć borówki.
2.
Wyłożyć tortownicę folią spożywczą,ułożyć jeden blat,nasączyć sokiem pomarańczowym w/g upodobań.
3.
Do tężejącej galaretki cytrynowej cieniutkim strumieniem wlewać 250 ml śmietanki jednocześnie miksując na najwyzszych obrotach. Dosłodzić 1-2 łyżkami cukru pudru. Wsypać borówki i szybko wymieszać. Wylać masę na biszkopt.
4.
Na tężejącą masę położyć drugi blat,lekko docisnąć i również nasączyć sokiem pomarańczowym.
5.
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno. Czekoladę drobno posiekać.
6.
Do zimnej galaretki pomarańczowej dodawać na przemian po łyżce sera i ubitej śmitany miksując na średnich obrotach. Dosłodzić 2-3 łyżkami cuktu pudru (w/g smaku),dodać sok cytrynowy i miksować na wysokich obrotach jeszcze ok. 3 min. Wmieszać posiekaną czekoladę i natychmiast przełożyć na biszkopt. Dokładnie wyrównać.
7.
Drugą z galaretek pom. rozpuścić w 350 ml wrzątku,ostudzić. Tort przybrać owocami i zalać tężejącą galaretką.
8.
Wstawić na całą (niestety) noc do lodówki.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]