Leszcz w galarecie, Jedzonko
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Leszcz w galarecie
80 dag leszcza;
Wywar:
1,5 l wody,
odpadki rybne,
20 dag włoszczyzny,
2 listki laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
sól;
Galareta:
0,75 l wywaru,
1-2 dag żelatyny,
1 łyżka octu,
2 białka;
Przybranie:
1 jako ugotowane na twardo, ogórek,
marchew,
pomidor,
groszek,
natka pietruszki;
Leszcza sprawić, przeciąć ostrym nożem wzdłuż kręgosłupa na połowę, pokroić w poprzek na kawałki szerokości 4 cm. Z głowy ryby, włoszczyzny, przypraw i wody ugotować wywar, pod koniec osolić. Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcję ryby i gotować powoli około 30 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąc, wybrać większe ości, ułożyć rybę na długim półmisku. Przybrać talarkami jaj, ogórka, marchwi i pomidora oraz groszkiem zielonym i natką pietruszki wg. uznania.
Sklarować galaretę. W tym celu wcześniej namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. ostudzony i przecedzony wywar wlać do rondla, dodać ocet i lekko ubite białka i ubić mocno rózgą. Podgrzać stopniowo, aż do momentu wrzenia. Gdy czysta galareta oddzieli się do szumowin, przecedzić gorącą przez zmoczone płótno lub gazę. Ostudzoną i krzepnącą galaretą zalewać łyżką dwukrotnie przybrane porcje ryby. Całość schłodzić i podawać z chrzanem lub zimnym ostrym sosem
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]