Lasagne zapiekana z sosem mięsnym, ciasta, przepisy różne-ciasta i nie tylko(1)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Lasagne zapiekana z sosem mięsnym
składniki
· 14 -16 płatów makaronu lasagne ok. 250 g
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 duża cebula, drobno posiekana
· 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
· 250 g mielonego mięsa wołowego i wieprzowego
· 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
· sól
· świeżo mielony czarny pieprz
· 1 -2 łyżki stołowe posiekanych, świeżych ziół, takich jak rozmaryn, oregano i tymianek
· 200 g śmietanki
· 125 ml mleka
· 40 g świeżo utartego parmezanu
· 40 g masła
Sposób przygotowania
1. Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą i odcedzamy starannie. Odstawiamy makaron. Rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy cebulę i czosnek; ogrzewamy łagodnie przez 10 min, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.
2. Mieszamy w misce śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Układamy warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warstwą sosu mięsnego, a na niej układamy kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego. Układamy w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.
3. Kładziemy na wierzchu odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 min, aż wierzch się zarumieni i zacznie "bąblować". Podajemy od razu.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]