Lekkie dania, Przepisy

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Cygara z łososia

20 dag wędzonego łososia,

1 serek homogenizowany

naturalny (20 dag),

_______3 dag kawioru;_______

do przybrania: 1 cytryna,

1/2 zielonej papryki,

kilka listków sałaty,

kilka gałązek natki pietruszki

Łososia pokroić w cienkie plastry.

Serek wymieszać z kawiorem. Plastry

łososia posmarować równomiernie serkiem i zwinąć w rulony. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać i pokroić na ósemki. Sałatę, natkę pietruszki oraz paprykę umyć i osaczyć, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i dowolnie pokroić.

Cygara z łososia przybrać listkami sałaty, natką pietruszki, cząstkami cytryny i papryką.

(4-5 porcji)

Koreczki z łososiem

^^J^ogórgk wąż (30 dag); jojMgybrania: plasterki cytryny, gałązki koperku

FARSZ

10 dag wędzonego łososia,

1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka

oleju, 1 łyżka ziaren sezamu,

__________sól, pieprz__________

Ogórek umyć, wyciąć w skórce podłużne ozdobne rowki, a następnie pokroić go na plastry grubości 1 cm i łyżeczką wyjąć miąższ z pestkami, pozostawiając cienki spód.

Przygotować farsz: łososia drobno posiekać i połączyć z sokiem z cytryny, olejem, ziarnem sezamowym, solą oraz pieprzem.

Plastry ogórka osuszyć papierowym ręcznikiem i nałożyć na nie farsz. Przybrać plasterkami cytryny i gałązkami koperku.

(5-10 porcji)

Wędzony pstrąg  1Ш5 z sosem wiśniowym

2 wędzone pstrągi (50 dag);

do przybrania: kilka całych wiśni lub plasterków cytryny,

______kilka liści sałaty_______

_____i gałązek koperku______

SOS 10 dag wiśni bez pestek

________(mrożonych________

lub pasteryzowanych),

______3 łyżki majonezu,______

______4 łyżki wiśniaku,_______

10 dag kwaśnej, gęstej

śmietany 22-procentowej,

cukier, sól, biały pieprz

Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2 łyżkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny.

Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić z ości. Sałatę oraz koperek opłukać i osaczyć. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, na nich ułożyć w gwiazdę kawałki pstrąga. Polać je częścią sosu i przybrać wiśniami lub plasterkami cytryny oraz gałązkami koperku. Resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce.

(4 porcje)

Pomidory faszerowane frutti di marę

б dużych pomidorów (1 kg),

________2 łyżki masła;________

________do przybrania:________

______6 czarnych oliwek______

FARSZ

4 jajka, 1/4 szklanki mleka,

25 dag mrożonych paluszków

krabowych lub krewetek koktajlowych, 2 łyżki kaparów, 1 pęczek koperku, sól, pieprz Pomidory umyć, z każdego ściąć czubek, a pozostałą część wydrążyć, osaczyć, wewnątrz posolić i popieprzyć. Przygotować farsz: paluszki kra-bowe rozmrozić, opłukać zimną wodą, osaczyć i pokroić na kawałki. Koperek umyć, osuszyć i połowę posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, posolić, popieprzyć, dodać paluszki krabowe, kapary i posiekany koperek.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C i zapiec pomidory (5 min). Masło stopić na patelni, wlać jajka z dodatkami i ciągle mieszać, aż jajka lekko się zetną. Pomidory napełnić farszem, przykryć „czapeczkami", przybrać oliwkami i koperkiem. Podawać ze świeżym pieczywem, na ciepło lub na zimno.

(6 porcji)

Pomidory  Щ faszerowane kuskusową

sałatką 8 małych pomidorów (70 dag)

FARSZ

10 dag kaszy kuskus,

10 dag krewetek koktajlowych,

2 łyżki świeżej bazylii lub natki pietruszki,

3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, kilka kropli sosu chili

lub tabasco, sól, pieprz

Pomidory umyć, ściąć z nich czubki, a pozostałą część wydrążyć.

Przygotować farsz: kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem, tak aby woda sięgała 1 cm ponad powierzchnię kaszy, i pozostawić do napęcznienia. Czosnek obrać i posiekać. Gdy kasza ostygnie, dodać krewetki, bazylię, czosnek, oliwę oraz przyprawy i delikatnie wymieszać.

Wydrążone pomidory napełnić sałatką i przybrać zieleniną.

(4 porcje)

Torcik  D^5 z camemberta z salami i ogórkiem 1 ser camembert, 6 plasterków wąskiego salami (4 dag),

_____1 ogórek konserwowy

_____lub kiszony (10 dag),_____

1/8 czerwonej papryki, 1 liść sałaty, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek pokroić w plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Sałatę umyć i osaczyć. Układać kolejno warstwami: ser, salami, ser, ogórek, sałatę i ser. Wierzch torciku przybrać pasecz-kami papryki i natką pietruszki.

Torcik można podać w całości, tak aby każdy mógł odkroić sobie kawałek, lub już pokrojony na 4-6 części. (2 porcje)

Torcik z camemberta

z wędzoną rybą

i ogórkiem

______1 ser camembert,______

1/4 świeżego ogórka,

______1/4 wędzonej ryby_____

_____(makrela lub śledź),_____

1/8 czerwonej papryki, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek umyć, osaczyć i pokroić na plasterki. Rybę oczyścić z ości i rozdrobnić. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Natkę opłukać. Układać kolejno warstwami: ser, wędzoną rybę, paseczki papryki, ser, plasterki ogórka i ser. Wierzch torciku przybrać kawałkami ogórka, natką i papryką. (2 porcje)

Torcik z camemberta

z szynką i ananasem ______1 ser camembert,______

2 plasterki szynki (5 dag),

______2 plastry ananasa______

z puszki, 2 liście sałaty

Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ananas osaczyć z zalewy. Sałatę umyć i osaczyć. Szynkę zwinąć w rożki lub ruloniki. Układać kolejno warstwami: ser, szynkę, ser, plaster ananasa, liść sałaty i ser. Wierzch torciku przybrać pozostałym plastrem ananasa i listkiem sałaty.

(2 porcje)

Korki z sera 20 dag żółtego sera, 1 czerwona papryka (10 dag), _____15 dag korniszonów

Ser pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paseczki. Większe korniszony przekroić na pół. Na wykałaczki nadziewać kostki sera z paskiem papryki lub korniszonem.

Paluszki z sera tylżyckiego

20 dag drobnej kaszy kukurydzianej, 1 jajko,

_____10 dag startego sera_____

tylżyckiego, 1/3 szklanki mleka,

______1 łyżka masła, sól;______

do wysmarowania blachy: 2 łyżki masła lub margaryny Kaszę posiekać z masłem, dodać jajko, mleko, ser, sól i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości 5 mm i pokroić na wąskie paski długości około 10 cm. Paluszki układać na posmarowanej blasze i piec 8-12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Podawać do piwa lub czystych zup. (2-4 porcje)

Kulki mięsne

80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wotowego,

______1 cebula (15 dag),______

1 czerstwa kajzerka (10 dag),

10 dag bułki tartej, 2 jajka,

1 szklanka mleka, 1 łyżka masła,

sól, pieprz; do smażenia: _________6 łyżek oleju_________

DODATKI

_____1/4 świeżego ogórka,_____

1/3 szklanki korniszonów, 8-10 drobnych pomidorków,

______2 plastry ananasa_______

z puszki, 8-10 winogron, 7 dag suszonych moreli, 5 dag świeżych pieczarek; do przybrania: kilka liści sałaty Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle. Bułkę rozetrzeć,

dodać do mięsa wraz z cebulą i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i wyrobić na gładką masę. Rękami zwilżonymi wodą formować małe kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Liście sałaty umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Świeży ogórek pokroić na plasterki lub w paski. Korniszony i ananasy osaczyć z zalewy. Suszone morele opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, następnie odcedzić i osuszyć. Pieczarki umyć i pokroić. Pomidory i winogrona umyć. Kuleczki nadziewać wraz z dowolnymi dodatkami na wykałaczki. Układać na liściach sałaty.

(10 porcji)

Kuleczki mięsne  И5Г3 z marynowanymi pieczarkami

25 dag mielonego mięsa

__________cielęcego,__________

4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 25 małych marynowanych

__________pieczarek,__________

2 łyżki mąki pszennej,

1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz;

do smażenia: 1/2 szklanki oleju;

do przybrania: plasterki

kiszonego ogórka, ząbki

marynowanego czosnku,

_____plasterki rzodkiewek_____

Mięso, bulkę tartą, jajko i przyprawy dokładnie wyrobić, tak aby masa była sprężysta. Pieczarki wyjąć z octu i osaczyć na bibule. Każdą pieczarkę oblepić mielonym mięsem i uformować z nich kulki. Następnie obtoczyć je w mące i smażyć w głębokim oleju na rumiano.

Podawać przybrane plasterkami kiszonego ogórka, rzodkiewek lub marynowanym czosnkiem.

(4 porcje)

Ogórki faszerowane Щ papryką

3 ogórki wężowe (75 dag)

FARSZ

______po 2 papryki żółte,______

zielone i czerwone (60 dag),

1 cebula (10 dag), 3 ząbki

czosnku, 2 puszki koncentratu

pomidorowego (14 dag), 5 łyżek

białego wytrawnego wina,

5 dag startego parmezanu,

4 łyżki oliwy, 1/2 łyżki oregano,

__________sól, pieprz__________

Ogórki umyć, osaczyć, obrać, prze-kroić wzdłuż i w poprzek, łyżeczką wybrać miąższ z pestkami.

Przygotować farsz: papryki umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać paprykę i smażyć około 4 min. Następnie wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy i dusić 12-15 min. Pod koniec duszenia doprawić warzywa solą, pieprzem i oregano. Farsz zdjąć z ognia, posypać parmezanem i wymieszać.

Ostudzonym farszem napełnić ćwiartki ogórków.

Podawać z grzankami.

(4-6 porcji)

Kawior z bakłażana

______1 kg bakłażanów,______

______1 cytryna (10 dag),______

3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz;

_______do przybrania:________

______7 czarnych oliwek,______

7 plasterków cytryny

Bakłażany umyć i osaczyć, usunąć końce, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec do miękkości (30-40 min), obracając co jakiś czas. Ostudzić i obrać ze skórki. Miąższ włożyć do miski i rozgnieść widelcem lub drobno posiekać. Skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, sól i pieprz.

Podawać z oliwkami, plasterkami cytryny i białym pieczywem.

(4 porcje)

Gniazdka

ogórkowe

2 ogórki (30 dag), 1 serek

homogenizowany (20 dag),

1/2 pęczka szczypiorku,

________6 rzodkiewek,________

1/2 jabłka, sól, pieprz Ogórki umyć, obrać, pokroić na kawałki grubości 3-4 cm i wydrążyć. Szczypiorek umyć (kilka łodyżek zostawić do przybrania) i drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rzodkiewki umyć (2-3 zostawić do przybrania) i również zetrzeć. Przygotowane składniki wymieszać z serkiem i przyprawami. Kawałki ogórków wypełnić masą serowo-wa-rzywną i przybrać plasterkami rzodkiewek oraz szczypiorkiem. (4 porcje)

W*'

Łódeczki ogórkowe z tuńczykiem

______4 ogórki (50 dag),______

1 puszka tuńczyka w sosie

______własnym (20 dag),______

1 konserwowa czerwona

______papryka (10 dag),______

___________3 jajka,___________

_______2 łyżki koperku,_______

_________10 oliwek,_________

4 łyżki majonezu, sól, pieprz; do przybrania: liście sałaty,

______niewielki pomidor,______

kilka łodyżek szczypiorku,

_________4 oliwki_________

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Następnie posypać solą i ułożyć na talerzu, odwrócone wgłębieniem do dołu, aby

wyciekł sok. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. Paprykę osaczyć i pokroić w kostkę. Tuńczyka osaczyć z zalewy i rozdrobnić. Oliwki pokroić w plasterki. Pomidor umyć, osuszyć i pokroić na ósemki. Jajka wymieszać z papryką, dodać tuńczyka, koperek oraz oliwki. Przyprawić majonezem i wymieszać. Wgłębienia ogórków posypać pieprzem i wypełnić sałatką.

Łódeczki ułożyć na półmisku na liściach sałaty, przybrać pomidorem, oliwkami i szczypiorkiem.

(4 porcje)

9

Zapiekanka z krewetkami

30 dag póttłustego sera

________twarogowego,________

j_l/2 łyżki jogurtu naturalnego, _1 puszka krewetek (12 dag),

___________2 jajka,___________

__   11/2 świeżej kajzerki,

__1 łyżeczka ostrej musztardy,

__1 łyżka natki pietruszki,

_gól, pieprz; do wysmarowania

__foremek: 2 łyżeczki masła;

______do przybrania:________

__    3 pomidory (15 dag),

kilka gałązek natki pietruszki

Kajzerki wydrążyć, miąższ drobno pokruszyć (1 łyżkę okruchów odłożyć). Do miski wbić jajka, włożyć pokruszoną bułkę, wymieszać i odstawić na 5 min. Dodać ser, jogurt, osaczone krewetki (kilka odłożyć do przybrania), musztardę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać.

Sześć żaroodpornych foremek wysmarować roztopionym masłem. Rozłożyć masę do foremek i posypać resztą okruchów. Foremki ustawić w większej formie napełnionej wodą do wysokości 2,5 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 45-50 min.

Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Natkę pietruszki opłukać i osaczyć. Foremki postawić na talerzykach i przybrać zapiekanki plasterkami pomidorów, krewetkami oraz ratką pietruszki.

(6 porcji)

Krewetki po grecku  ІШ3 45 dag mrożonych krewetek, 10 dag sera typu solan lub feta, 1 pęczek cebuli dymki

_______ze szczypiorem,_______

4 duże ząbki czosnku, 3/4 szklanki bulionu warzywnego z pasty, 10 kromek bagietki, 3 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz Krewetki rozmrozić, opłukać zimną wodą i osaczyć. Cebulki umyć, osaczyć i pokroić razem ze szczypiorem. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dymkę i czosnek podsmażyć na oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać krewetki i chwilę smażyć, stale mieszając. Kiedy krewetki będą różowe i nieprzejrzyste, wlać bulion, doprawić solą oraz pieprzem, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 min.

Potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kamionki, posypać pokruszonym serem i natką pietruszki, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Obok położyć kromki bułki i wstawić na 6 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. (6 porcji)

Krewetki po włosku

45 dag mrożonych krewetek, 1 czerwona papryka (15 dag),

_____15 dag pieczarek,______

25 dag sera mozzarella,

3/4 szklanki gęstej_____

śmietany 18-procentowej,

'#:

- ł

 

4 dag startego parmezanu, 35 dag makaronu wstążki,

_______1 ząbek czosnku,_______

3 łyżki oleju, sól, pieprz

Krewetki rozmrozić, opłukać zimną wodą i osaczyć. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Czosnek obrać i posiekać. Mozzarellę zetrzeć na tarce do jarzyn lub pokroić na małe kawałki. Makaron ugotować, odcedzić i trzymać w ciepłym miejscu.

W dużym rondlu rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki, dodając kolejno paprykę, pieczarki oraz czosnek. Zmniejszyć ogień, dodać mozzarellę, wlać śmietanę, posolić i popieprzyć. Podgrzewać, mieszając, aż ser się roztopi. Wsypać parmezan i zamieszać. Krewetki połączyć z makaronem.

Podawać od razu.

(óporcjil

Krewetki po szanghajsku 45 dag mrożonych dużych

_________krewetek,__________

1 puszka kasztanów _wodnych (25 dag), 1 puszka mandarynek (30 dag),

_______5 cebulek dymek______

ze szczypiorem, 3 łyżki oleju

_______arachidowego,_______

3/4 szklanki bulionu z pasty lub instant, 1/2 łyżki mąki 1 łyżeczka

ki, szczypior - na trzycentymetrowe kawałki). Kasztany osaczyć z zalewy i pokroić w plasterki. Mandarynki osaczyć z syropu. Bulion wymieszać z mąką- W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć dymki z imbirem. Po 3 min wrzucić krewetki i smażyć 5 min. Dodać bulion, kasztany oraz cząstki mandarynek. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje, posolić.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

(6 porcji)

Mule             —

z papryką i oliwkami  Щ

______po 2 papryki żółte______

i czerwone (50 dag),

1 papryka zielona (15 dag),

po 5 dag czarnych i zielonych

ziemniaczanej,

12

mielonego imbiru, sól

Krewetki rozmrozić, opłukać zimną wodą i osaczyć. Cebulki umyć, osaczyć i pokroić (bulwy - w plaster-

oliwek bez pestek,

2 ząbki czosnku,

1 puszka muli (15 dag),

2 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki

_____bazylii i tymianku,______

natka pietruszki, sól, pieprz

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość szerokie paski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Natkę opłukać, osaczyć i posiekać. Mule osaczyć z zalewy i pokroić na pół. Olej rozgrzać, wrzucić czosnek oraz paprykę i smażyć około 20 min, co pewien czas mieszając. Oliwki, mule, natkę i zioła dodać do papryki, doprawić pieprzem oraz solą i dusić jeszcze 3 min.

Podawać ze świeżym pieczywem i białym winem.

(4 porcje)

Kiszone ogórki nadziewane wołowiną

z pieczarkami

4 kiszone ogórki (40 dag),

________sól, pieprz________

NADZIENIE

30 dag zmielonej wołowiny

(gotowanej lub pieczonej),

5 dag chudego boczku,

15 dag pieczarek,

1/2 czerstwej

kajzerki, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 1 cebula (7 dag),

3 łyżki natki pietruszki, 1 łyżka margaryny,

sól, pieprz

SOS 1 cebula (7 dag),

1 ząbek czosnku,

1 łyżka margaryny,

2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki

pszennej, 1/2 szklanki

śmietany 18-procentowej,

1/4 szklanki rosołu z kostki,

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ziele angielskie, rozmaryn, szczypta cukru,

sól, pieprz

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Wgłębienia posypać solą oraz pieprzem.

Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na margarynie. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Pieczarki umyć, osaczyć, pokroić w paski, dodać do cebuli z boczkiem, przyprawić solą oraz pieprzem i dusić 5-7 min. Przestudzić, dwie pełne łyżki pieczarek dołożyć do mięsa,

resztę zostawić do sosu. Włożyć odciśniętą bułkę, wbić jajko, wsypać ratkę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Połówki ogórków napełnić nadzieniem i ułożyć w rondlu.

Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na margarynie. Dodać koncentrat pomidorowy i stale mieszając, dusić do chwili, aż ściemnieje. Wlać rosół wymieszany z mąką, przyprawić ziołami, solą, pieprzem, cukrem i zagotować. Dodać odłożone pieczarki i skórkę cytrynową.

Ogórki zalać sosem i dusić na małym ogniu około 30 min. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.

Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

(4 porcje)

Pory „Casanovą" [Sr3 2 pory (40 dag), 6 dag szynki,

5 dag sera pleśniowego (rokpol, roguefort), 1/2 szklanki

śmietany 18-procentowej, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku,

_________sól, pieprz;_________

do wysmarowania naczynia: 2 łyżki masła lub margaryny Pory oczyścić, umyć, pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4-5 min, a następnie odcedzić. Szynkę pokroić na cienkie plasterki.

Czosnek obrać i rozdrobnić. Ser pokruszyć widelcem. Połowę sera wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, wiórkami masła i czosnkiem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać

w szynkę i ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na 5 min przed końcem zapiekania polać sosem śmietanowo-serowym. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem.

Podawać z białym pieczywem.

(2-4 porcje)

Rzodkiewki duszone z mięsem 30 dag chudego mięsa wołowego, 1 cebula (10 dag), 2-3 pęczki rzodkiewek, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Cebulę obrać i pokroić w talarki. Mięso opłukać, pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć na oliwie razem z cebulą. Następnie przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż będzie miękkie (40 min). Na kwadrans przed końcem duszenia dodać oczyszczone, umyte i przekrojone na pół rzodkiewki. Sos doprawić koncentratem pomidorowym i ewentualnie - śmietaną. Podawać z ziemniakami z wody. (4-5 porcji)

Rzodkiewki pod beszamelem

4 pęczki rzodkiewek

SOS

1 łyżka masła, 1 łyżka mąki

pszennej, 1 szklanka mleka,

2 żółtka, 2 łyżki soku z cytryny,

5 dag startego żółtego sera

(cheddar, tylżycki, warmiński),

2 łyżki szczypiorku, 1/2 łyżeczki

startej gałki muszkatołowej, _________cukier, sól__________

Rzodkiewki oczyścić, umyć i gotować 10-15 min w posolonym i lekko posłodzonym wrzątku.

Przygotować sos: masło roztopić w rondelku, wymieszać z mąką, zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia, ubijając trzepaczką. Zdjąć rondelek z ognia, wymieszać sos z żółtkami, sokiem z cytryny i 1 łyżką szczypiorku, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz cukrem.

Rzodkiewki włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać serem i zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Podawać posypane pozostałym szczypiorkiem, z bułką.

(4 porcje)

Pomidory faszerowane І mięsem kurczaka 6 dojrzałych twardych

pomidorów (1 kg), sól, pieprz

FARSZ 1 pierś kurczaka (25 dag),

10 dag pieczarek,

1 cebula (10 dag), 1 1/2 szklanki

mleka, 1 1/2 łyżki mąki

pszennej, 15 dag sera

...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • leborskikf.pev.pl
  •