Lekkie dania, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Cygara z łososia
20 dag wędzonego łososia,
1 serek homogenizowany
naturalny (20 dag),
_______3 dag kawioru;_______
do przybrania: 1 cytryna,
1/2 zielonej papryki,
kilka listków sałaty,
kilka gałązek natki pietruszki
Łososia pokroić w cienkie plastry.
Serek wymieszać z kawiorem. Plastry
łososia posmarować równomiernie serkiem i zwinąć w rulony. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać i pokroić na ósemki. Sałatę, natkę pietruszki oraz paprykę umyć i osaczyć, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i dowolnie pokroić.
Cygara z łososia przybrać listkami sałaty, natką pietruszki, cząstkami cytryny i papryką.
(4-5 porcji)
Koreczki z łososiem
^^J^ogórgk wąż (30 dag); jojMgybrania: plasterki cytryny, gałązki koperku
FARSZ
10 dag wędzonego łososia,
1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka
oleju, 1 łyżka ziaren sezamu,
__________sól, pieprz__________
Ogórek umyć, wyciąć w skórce podłużne ozdobne rowki, a następnie pokroić go na plastry grubości 1 cm i łyżeczką wyjąć miąższ z pestkami, pozostawiając cienki spód.
Przygotować farsz: łososia drobno posiekać i połączyć z sokiem z cytryny, olejem, ziarnem sezamowym, solą oraz pieprzem.
Plastry ogórka osuszyć papierowym ręcznikiem i nałożyć na nie farsz. Przybrać plasterkami cytryny i gałązkami koperku.
(5-10 porcji)
Wędzony pstrąg 1Ш5 z sosem wiśniowym
2 wędzone pstrągi (50 dag);
do przybrania: kilka całych wiśni lub plasterków cytryny,
______kilka liści sałaty_______
_____i gałązek koperku______
SOS 10 dag wiśni bez pestek
________(mrożonych________
lub pasteryzowanych),
______3 łyżki majonezu,______
______4 łyżki wiśniaku,_______
10 dag kwaśnej, gęstej
śmietany 22-procentowej,
cukier, sól, biały pieprz
Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2 łyżkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny.
Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić z ości. Sałatę oraz koperek opłukać i osaczyć. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, na nich ułożyć w gwiazdę kawałki pstrąga. Polać je częścią sosu i przybrać wiśniami lub plasterkami cytryny oraz gałązkami koperku. Resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce.
(4 porcje)
Pomidory faszerowane frutti di marę
б dużych pomidorów (1 kg),
________2 łyżki masła;________
________do przybrania:________
______6 czarnych oliwek______
FARSZ
4 jajka, 1/4 szklanki mleka,
25 dag mrożonych paluszków
krabowych lub krewetek koktajlowych, 2 łyżki kaparów, 1 pęczek koperku, sól, pieprz Pomidory umyć, z każdego ściąć czubek, a pozostałą część wydrążyć, osaczyć, wewnątrz posolić i popieprzyć. Przygotować farsz: paluszki kra-bowe rozmrozić, opłukać zimną wodą, osaczyć i pokroić na kawałki. Koperek umyć, osuszyć i połowę posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, posolić, popieprzyć, dodać paluszki krabowe, kapary i posiekany koperek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C i zapiec pomidory (5 min). Masło stopić na patelni, wlać jajka z dodatkami i ciągle mieszać, aż jajka lekko się zetną. Pomidory napełnić farszem, przykryć „czapeczkami", przybrać oliwkami i koperkiem. Podawać ze świeżym pieczywem, na ciepło lub na zimno.
(6 porcji)
Pomidory Щ faszerowane kuskusową
sałatką 8 małych pomidorów (70 dag)
FARSZ
10 dag kaszy kuskus,
10 dag krewetek koktajlowych,
2 łyżki świeżej bazylii lub natki pietruszki,
3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, kilka kropli sosu chili
lub tabasco, sól, pieprz
Pomidory umyć, ściąć z nich czubki, a pozostałą część wydrążyć.
Przygotować farsz: kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem, tak aby woda sięgała 1 cm ponad powierzchnię kaszy, i pozostawić do napęcznienia. Czosnek obrać i posiekać. Gdy kasza ostygnie, dodać krewetki, bazylię, czosnek, oliwę oraz przyprawy i delikatnie wymieszać.
Wydrążone pomidory napełnić sałatką i przybrać zieleniną.
(4 porcje)
Torcik D^5 z camemberta z salami i ogórkiem 1 ser camembert, 6 plasterków wąskiego salami (4 dag),
_____1 ogórek konserwowy
_____lub kiszony (10 dag),_____
1/8 czerwonej papryki, 1 liść sałaty, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek pokroić w plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Sałatę umyć i osaczyć. Układać kolejno warstwami: ser, salami, ser, ogórek, sałatę i ser. Wierzch torciku przybrać pasecz-kami papryki i natką pietruszki.
Torcik można podać w całości, tak aby każdy mógł odkroić sobie kawałek, lub już pokrojony na 4-6 części. (2 porcje)
Torcik z camemberta
z wędzoną rybą
i ogórkiem
______1 ser camembert,______
1/4 świeżego ogórka,
______1/4 wędzonej ryby_____
_____(makrela lub śledź),_____
1/8 czerwonej papryki, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek umyć, osaczyć i pokroić na plasterki. Rybę oczyścić z ości i rozdrobnić. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Natkę opłukać. Układać kolejno warstwami: ser, wędzoną rybę, paseczki papryki, ser, plasterki ogórka i ser. Wierzch torciku przybrać kawałkami ogórka, natką i papryką. (2 porcje)
Torcik z camemberta
z szynką i ananasem ______1 ser camembert,______
2 plasterki szynki (5 dag),
______2 plastry ananasa______
z puszki, 2 liście sałaty
Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ananas osaczyć z zalewy. Sałatę umyć i osaczyć. Szynkę zwinąć w rożki lub ruloniki. Układać kolejno warstwami: ser, szynkę, ser, plaster ananasa, liść sałaty i ser. Wierzch torciku przybrać pozostałym plastrem ananasa i listkiem sałaty.
(2 porcje)
Korki z sera 20 dag żółtego sera, 1 czerwona papryka (10 dag), _____15 dag korniszonów
Ser pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paseczki. Większe korniszony przekroić na pół. Na wykałaczki nadziewać kostki sera z paskiem papryki lub korniszonem.
Paluszki z sera tylżyckiego
20 dag drobnej kaszy kukurydzianej, 1 jajko,
_____10 dag startego sera_____
tylżyckiego, 1/3 szklanki mleka,
______1 łyżka masła, sól;______
do wysmarowania blachy: 2 łyżki masła lub margaryny Kaszę posiekać z masłem, dodać jajko, mleko, ser, sól i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości 5 mm i pokroić na wąskie paski długości około 10 cm. Paluszki układać na posmarowanej blasze i piec 8-12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Podawać do piwa lub czystych zup. (2-4 porcje)
Kulki mięsne
80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wotowego,
______1 cebula (15 dag),______
1 czerstwa kajzerka (10 dag),
10 dag bułki tartej, 2 jajka,
1 szklanka mleka, 1 łyżka masła,
sól, pieprz; do smażenia: _________6 łyżek oleju_________
DODATKI
_____1/4 świeżego ogórka,_____
1/3 szklanki korniszonów, 8-10 drobnych pomidorków,
______2 plastry ananasa_______
z puszki, 8-10 winogron, 7 dag suszonych moreli, 5 dag świeżych pieczarek; do przybrania: kilka liści sałaty Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle. Bułkę rozetrzeć,
dodać do mięsa wraz z cebulą i jajkami. Doprawić solą, pieprzem i wyrobić na gładką masę. Rękami zwilżonymi wodą formować małe kulki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Liście sałaty umyć, osuszyć, rozłożyć na półmisku. Świeży ogórek pokroić na plasterki lub w paski. Korniszony i ananasy osaczyć z zalewy. Suszone morele opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, następnie odcedzić i osuszyć. Pieczarki umyć i pokroić. Pomidory i winogrona umyć. Kuleczki nadziewać wraz z dowolnymi dodatkami na wykałaczki. Układać na liściach sałaty.
(10 porcji)
Kuleczki mięsne И5Г3 z marynowanymi pieczarkami
25 dag mielonego mięsa
__________cielęcego,__________
4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 25 małych marynowanych
__________pieczarek,__________
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz;
do smażenia: 1/2 szklanki oleju;
do przybrania: plasterki
kiszonego ogórka, ząbki
marynowanego czosnku,
_____plasterki rzodkiewek_____
Mięso, bulkę tartą, jajko i przyprawy dokładnie wyrobić, tak aby masa była sprężysta. Pieczarki wyjąć z octu i osaczyć na bibule. Każdą pieczarkę oblepić mielonym mięsem i uformować z nich kulki. Następnie obtoczyć je w mące i smażyć w głębokim oleju na rumiano.
Podawać przybrane plasterkami kiszonego ogórka, rzodkiewek lub marynowanym czosnkiem.
(4 porcje)
Ogórki faszerowane Щ papryką
3 ogórki wężowe (75 dag)
FARSZ
______po 2 papryki żółte,______
zielone i czerwone (60 dag),
1 cebula (10 dag), 3 ząbki
czosnku, 2 puszki koncentratu
pomidorowego (14 dag), 5 łyżek
białego wytrawnego wina,
5 dag startego parmezanu,
4 łyżki oliwy, 1/2 łyżki oregano,
__________sól, pieprz__________
Ogórki umyć, osaczyć, obrać, prze-kroić wzdłuż i w poprzek, łyżeczką wybrać miąższ z pestkami.
Przygotować farsz: papryki umyć, osaczyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie, dodać paprykę i smażyć około 4 min. Następnie wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy i dusić 12-15 min. Pod koniec duszenia doprawić warzywa solą, pieprzem i oregano. Farsz zdjąć z ognia, posypać parmezanem i wymieszać.
Ostudzonym farszem napełnić ćwiartki ogórków.
Podawać z grzankami.
(4-6 porcji)
Kawior z bakłażana
______1 kg bakłażanów,______
______1 cytryna (10 dag),______
3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz;
_______do przybrania:________
______7 czarnych oliwek,______
7 plasterków cytryny
Bakłażany umyć i osaczyć, usunąć końce, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec do miękkości (30-40 min), obracając co jakiś czas. Ostudzić i obrać ze skórki. Miąższ włożyć do miski i rozgnieść widelcem lub drobno posiekać. Skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, sól i pieprz.
Podawać z oliwkami, plasterkami cytryny i białym pieczywem.
(4 porcje)
Gniazdka
ogórkowe
2 ogórki (30 dag), 1 serek
homogenizowany (20 dag),
1/2 pęczka szczypiorku,
________6 rzodkiewek,________
1/2 jabłka, sól, pieprz Ogórki umyć, obrać, pokroić na kawałki grubości 3-4 cm i wydrążyć. Szczypiorek umyć (kilka łodyżek zostawić do przybrania) i drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Rzodkiewki umyć (2-3 zostawić do przybrania) i również zetrzeć. Przygotowane składniki wymieszać z serkiem i przyprawami. Kawałki ogórków wypełnić masą serowo-wa-rzywną i przybrać plasterkami rzodkiewek oraz szczypiorkiem. (4 porcje)
W*'
Łódeczki ogórkowe z tuńczykiem
______4 ogórki (50 dag),______
1 puszka tuńczyka w sosie
______własnym (20 dag),______
1 konserwowa czerwona
______papryka (10 dag),______
___________3 jajka,___________
_______2 łyżki koperku,_______
_________10 oliwek,_________
4 łyżki majonezu, sól, pieprz; do przybrania: liście sałaty,
______niewielki pomidor,______
kilka łodyżek szczypiorku,
_________4 oliwki_________
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Następnie posypać solą i ułożyć na talerzu, odwrócone wgłębieniem do dołu, aby
wyciekł sok. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. Paprykę osaczyć i pokroić w kostkę. Tuńczyka osaczyć z zalewy i rozdrobnić. Oliwki pokroić w plasterki. Pomidor umyć, osuszyć i pokroić na ósemki. Jajka wymieszać z papryką, dodać tuńczyka, koperek oraz oliwki. Przyprawić majonezem i wymieszać. Wgłębienia ogórków posypać pieprzem i wypełnić sałatką.
Łódeczki ułożyć na półmisku na liściach sałaty, przybrać pomidorem, oliwkami i szczypiorkiem.
(4 porcje)
9
Zapiekanka z krewetkami
30 dag póttłustego sera
________twarogowego,________
j_l/2 łyżki jogurtu naturalnego, _1 puszka krewetek (12 dag),
___________2 jajka,___________
__ 11/2 świeżej kajzerki,
__1 łyżeczka ostrej musztardy,
__1 łyżka natki pietruszki,
_gól, pieprz; do wysmarowania
__foremek: 2 łyżeczki masła;
______do przybrania:________
__ 3 pomidory (15 dag),
kilka gałązek natki pietruszki
Kajzerki wydrążyć, miąższ drobno pokruszyć (1 łyżkę okruchów odłożyć). Do miski wbić jajka, włożyć pokruszoną bułkę, wymieszać i odstawić na 5 min. Dodać ser, jogurt, osaczone krewetki (kilka odłożyć do przybrania), musztardę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać.
Sześć żaroodpornych foremek wysmarować roztopionym masłem. Rozłożyć masę do foremek i posypać resztą okruchów. Foremki ustawić w większej formie napełnionej wodą do wysokości 2,5 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 45-50 min.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Natkę pietruszki opłukać i osaczyć. Foremki postawić na talerzykach i przybrać zapiekanki plasterkami pomidorów, krewetkami oraz ratką pietruszki.
(6 porcji)
Krewetki po grecku ІШ3 45 dag mrożonych krewetek, 10 dag sera typu solan lub feta, 1 pęczek cebuli dymki
_______ze szczypiorem,_______
4 duże ząbki czosnku, 3/4 szklanki bulionu warzywnego z pasty, 10 kromek bagietki, 3 łyżki natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz Krewetki rozmrozić, opłukać zimną wodą i osaczyć. Cebulki umyć, osaczyć i pokroić razem ze szczypiorem. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dymkę i czosnek podsmażyć na oliwie w rondlu z grubym dnem. Dodać krewetki i chwilę smażyć, stale mieszając. Kiedy krewetki będą różowe i nieprzejrzyste, wlać bulion, doprawić solą oraz pieprzem, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 min.
Potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kamionki, posypać pokruszonym serem i natką pietruszki, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Obok położyć kromki bułki i wstawić na 6 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. (6 porcji)
Krewetki po włosku
45 dag mrożonych krewetek, 1 czerwona papryka (15 dag),
_____15 dag pieczarek,______
25 dag sera mozzarella,
3/4 szklanki gęstej_____
śmietany 18-procentowej,
'#:
- ł
4 dag startego parmezanu, 35 dag makaronu wstążki,
_______1 ząbek czosnku,_______
3 łyżki oleju, sól, pieprz
Krewetki rozmrozić, opłukać zimną wodą i osaczyć. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski. Czosnek obrać i posiekać. Mozzarellę zetrzeć na tarce do jarzyn lub pokroić na małe kawałki. Makaron ugotować, odcedzić i trzymać w ciepłym miejscu.
W dużym rondlu rozgrzać olej i smażyć na nim krewetki, dodając kolejno paprykę, pieczarki oraz czosnek. Zmniejszyć ogień, dodać mozzarellę, wlać śmietanę, posolić i popieprzyć. Podgrzewać, mieszając, aż ser się roztopi. Wsypać parmezan i zamieszać. Krewetki połączyć z makaronem.
Podawać od razu.
(óporcjil
Krewetki po szanghajsku 45 dag mrożonych dużych
_________krewetek,__________
1 puszka kasztanów _wodnych (25 dag), 1 puszka mandarynek (30 dag),
_______5 cebulek dymek______
ze szczypiorem, 3 łyżki oleju
_______arachidowego,_______
3/4 szklanki bulionu z pasty lub instant, 1/2 łyżki mąki 1 łyżeczka
ki, szczypior - na trzycentymetrowe kawałki). Kasztany osaczyć z zalewy i pokroić w plasterki. Mandarynki osaczyć z syropu. Bulion wymieszać z mąką- W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć dymki z imbirem. Po 3 min wrzucić krewetki i smażyć 5 min. Dodać bulion, kasztany oraz cząstki mandarynek. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje, posolić.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
(6 porcji)
Mule —
z papryką i oliwkami Щ
______po 2 papryki żółte______
i czerwone (50 dag),
1 papryka zielona (15 dag),
po 5 dag czarnych i zielonych
ziemniaczanej,
12
mielonego imbiru, sól
Krewetki rozmrozić, opłukać zimną wodą i osaczyć. Cebulki umyć, osaczyć i pokroić (bulwy - w plaster-
oliwek bez pestek,
2 ząbki czosnku,
1 puszka muli (15 dag),
2 łyżki oleju, po 1/2 łyżeczki
_____bazylii i tymianku,______
natka pietruszki, sól, pieprz
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość szerokie paski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Natkę opłukać, osaczyć i posiekać. Mule osaczyć z zalewy i pokroić na pół. Olej rozgrzać, wrzucić czosnek oraz paprykę i smażyć około 20 min, co pewien czas mieszając. Oliwki, mule, natkę i zioła dodać do papryki, doprawić pieprzem oraz solą i dusić jeszcze 3 min.
Podawać ze świeżym pieczywem i białym winem.
(4 porcje)
Kiszone ogórki nadziewane wołowiną
z pieczarkami
4 kiszone ogórki (40 dag),
________sól, pieprz________
NADZIENIE
30 dag zmielonej wołowiny
(gotowanej lub pieczonej),
5 dag chudego boczku,
15 dag pieczarek,
1/2 czerstwej
kajzerki, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 1 cebula (7 dag),
3 łyżki natki pietruszki, 1 łyżka margaryny,
sól, pieprz
SOS 1 cebula (7 dag),
1 ząbek czosnku,
1 łyżka margaryny,
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki
pszennej, 1/2 szklanki
śmietany 18-procentowej,
1/4 szklanki rosołu z kostki,
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ziele angielskie, rozmaryn, szczypta cukru,
sól, pieprz
Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Wgłębienia posypać solą oraz pieprzem.
Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na margarynie. Dodać pokrojony w kostkę boczek. Pieczarki umyć, osaczyć, pokroić w paski, dodać do cebuli z boczkiem, przyprawić solą oraz pieprzem i dusić 5-7 min. Przestudzić, dwie pełne łyżki pieczarek dołożyć do mięsa,
resztę zostawić do sosu. Włożyć odciśniętą bułkę, wbić jajko, wsypać ratkę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Połówki ogórków napełnić nadzieniem i ułożyć w rondlu.
Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na margarynie. Dodać koncentrat pomidorowy i stale mieszając, dusić do chwili, aż ściemnieje. Wlać rosół wymieszany z mąką, przyprawić ziołami, solą, pieprzem, cukrem i zagotować. Dodać odłożone pieczarki i skórkę cytrynową.
Ogórki zalać sosem i dusić na małym ogniu około 30 min. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.
Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
(4 porcje)
Pory „Casanovą" [Sr3 2 pory (40 dag), 6 dag szynki,
5 dag sera pleśniowego (rokpol, roguefort), 1/2 szklanki
śmietany 18-procentowej, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku,
_________sól, pieprz;_________
do wysmarowania naczynia: 2 łyżki masła lub margaryny Pory oczyścić, umyć, pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4-5 min, a następnie odcedzić. Szynkę pokroić na cienkie plasterki.
Czosnek obrać i rozdrobnić. Ser pokruszyć widelcem. Połowę sera wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, wiórkami masła i czosnkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać
w szynkę i ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na 5 min przed końcem zapiekania polać sosem śmietanowo-serowym. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem.
Podawać z białym pieczywem.
(2-4 porcje)
Rzodkiewki duszone z mięsem 30 dag chudego mięsa wołowego, 1 cebula (10 dag), 2-3 pęczki rzodkiewek, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Cebulę obrać i pokroić w talarki. Mięso opłukać, pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć na oliwie razem z cebulą. Następnie przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż będzie miękkie (40 min). Na kwadrans przed końcem duszenia dodać oczyszczone, umyte i przekrojone na pół rzodkiewki. Sos doprawić koncentratem pomidorowym i ewentualnie - śmietaną. Podawać z ziemniakami z wody. (4-5 porcji)
Rzodkiewki pod beszamelem
4 pęczki rzodkiewek
SOS
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki
pszennej, 1 szklanka mleka,
2 żółtka, 2 łyżki soku z cytryny,
5 dag startego żółtego sera
(cheddar, tylżycki, warmiński),
2 łyżki szczypiorku, 1/2 łyżeczki
startej gałki muszkatołowej, _________cukier, sól__________
Rzodkiewki oczyścić, umyć i gotować 10-15 min w posolonym i lekko posłodzonym wrzątku.
Przygotować sos: masło roztopić w rondelku, wymieszać z mąką, zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia, ubijając trzepaczką. Zdjąć rondelek z ognia, wymieszać sos z żółtkami, sokiem z cytryny i 1 łyżką szczypiorku, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz cukrem.
Rzodkiewki włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać serem i zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Podawać posypane pozostałym szczypiorkiem, z bułką.
(4 porcje)
Pomidory faszerowane І mięsem kurczaka 6 dojrzałych twardych
pomidorów (1 kg), sól, pieprz
FARSZ 1 pierś kurczaka (25 dag),
10 dag pieczarek,
1 cebula (10 dag), 1 1/2 szklanki
mleka, 1 1/2 łyżki mąki
pszennej, 15 dag sera
...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]