Lazania, przepisy

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

LAZANIA

 

1)    makaron (prostokąty) lub ciasto makaronowe

2)    mielone mięso (np. wołowe)

3)    żółty ser (pokroić w plastry)

4)    sos pomidorowy (klasyczny – przecier koncentrat)

5)    cebula (poszatkowana)

6)    czosnek

7)    sos beszamelowy (70g masła + 2 łyżki mąki + 0,7 mleka + gałka muszkatołowa + 2 łyżeczki pieprzu  białego)

8)    zioła: bazylia świeża, prowansalskie lub tymianek i oregano

9)    oliwa z oliwek

10) czerwone wino

 

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek + włożyć mielone mięso + poszatkowaną cebulę +czosnek zgnieciony + pieprz + zioła (bazylia świeża, prowansalskie lub tymianek i oregano) + czerwone wino + sos pomidorowy – dusić.

Sos beszamelowy:

Masło rozpuścić na patelni + mąkę  + mieszając wlać mleko + pieprz + gałkę muszkatołową + odrobina soli.

 

Wysmarować blachę masłem. Ułożyć plastry makaronu, nałożyć mięso, polać beszamelem, posypać serem i ziołami. Ułożyć kilka warstw. Na wierzch sos beszamelowy i żółty ser w plastrach.

Piec w piekarniku 45 minut.

Podawać z sałatą i czerwonym winem.

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • leborskikf.pev.pl
  •