Leniwe kremĂłwki czyli kremĂłwki na krakersach, przepisy kulinarne

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Leniwe kremówki, czyli kremówki na krakersach

Składniki:

·         2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane)

·         3 szklanki mleka

·         3/4 szklanki cukru

·         1/4 kostki masła

·         1 cukier waniliowy (16 g)

·         4 jaja

·         4 czubate łyżki mąki pszennej

·         5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Jedną warstwę krakersów ułożyć na blaszce (około 20 krakersów, jak na zdjęciu).

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylać na krakersy.

Na wierzch wyłożyć drugą warstwę krakersów, odczekać by przestygło i zgęstniało do końca, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • leborskikf.pev.pl
  •