Leniwe kremĂłwki czyli kremĂłwki na krakersach, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Leniwe kremówki, czyli kremówki na krakersach
Składniki:
· 2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane)
· 3 szklanki mleka
· 3/4 szklanki cukru
· 1/4 kostki masła
· 1 cukier waniliowy (16 g)
· 4 jaja
· 4 czubate łyżki mąki pszennej
· 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Jedną warstwę krakersów ułożyć na blaszce (około 20 krakersów, jak na zdjęciu).
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylać na krakersy.
Na wierzch wyłożyć drugą warstwę krakersów, odczekać by przestygło i zgęstniało do końca, posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]