Lekkie z owocami, Kulinaria

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

Lekkie ciasto z owocami

Zdecydowanie ciasto dla początkujących, posmakuje każdemu i do zrobienia w

5 minut :)

Ciasto lekkie, puchowe, wręcz biszkoptowe, do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone. Nie grozi zakalcem :). Robiłam je wielokrotnie w przeszłości, czasem dzieliłam ciasto na pół i do jednej części dodawałam kakao - dla urozmaicenia.

 

 

 

Składniki:

·         6 jajek

·         3/4 szklanki cukru

·         150 ml oleju

·         2 szklanki mąki pszennej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         owoce: świeże lub zamrożone (dałam około 0,6 kg - zamrożona borówka amerykańska i czereśnie)

·         1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)

 

Białka oddzielić od żółtek.

Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać.

Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając.

Mąkę z proszkiem do pieczenia - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam mniejszą formę, więc ciasto wyszło wyższe).

Na wierzch wysypać owoce.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

                                                                                                                        Smacznego :)

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • leborskikf.pev.pl
  •