Lekkie z owocami, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Lekkie ciasto z owocami
Zdecydowanie ciasto dla początkujących, posmakuje każdemu i do zrobienia w
5 minut :)
Ciasto lekkie, puchowe, wręcz biszkoptowe, do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone. Nie grozi zakalcem :). Robiłam je wielokrotnie w przeszłości, czasem dzieliłam ciasto na pół i do jednej części dodawałam kakao - dla urozmaicenia.
Składniki:
· 6 jajek
· 3/4 szklanki cukru
· 150 ml oleju
· 2 szklanki mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· owoce: świeże lub zamrożone (dałam około 0,6 kg - zamrożona borówka amerykańska i czereśnie)
· 1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać.
Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając.
Mąkę z proszkiem do pieczenia - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam mniejszą formę, więc ciasto wyszło wyższe).
Na wierzch wysypać owoce.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]