Lasagne z beszamelem, KULINARIA
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Lasagne z beszamelem
składniki
• 1 opakowanie makaronu lasagne
• 500 g mięsa wołowego mielonego i wieprzowego
• 1 szklanka pasty pomidorowej z kartonika
• 1/2 szklanka czerwonego wina wytrawnego
• 1 cebula
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 opakowanie gotowego sosu beszamelowego
• tarty parmezan do posypania
Sposób przygotowanialPłaty makaronu obgotowujemy. Mięso mielone przesmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą, dodajemy pastę pomidorową i wino. Doprawiamy i dusimy razem ok. ½ godziny.llSos beszamelowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą układamy na przemian: warstwę płatów lasagnii, warstwę mielonego mięsa, lasagnii, a następnie sosu beszamelowego. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy. Posypujemy parmezanem.llZapiekamy w piekarniku przez ok. ½ godziny. l[ Pobierz całość w formacie PDF ]