Leki paraenteralne, Tpl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Leki paraenteralne – aseptyka
Klasy czystości leków:
Klasa I – bezwzględna jałowość – leki do stosowania pozajelitowego, leki do oczu, leki do stosowania na ranę i rozległe oparzenia.
Kasa IIa – leki stosowane zewnętrznie ( nie należące do IIb ), leki na skórę i błony śluzowe, leki do nosa, uszu i gardła, leki ihalacujne (aerozole, dyski).
Nie więcej niż 100 drobnoustrojów w 1ml lub 1g próby, gronkowiec złocisty brak, Stafylococcus ureus, Pseudomonas aeruginosa, nie więcej niż 10 drobnoustrojów z rodziny Enterobakteriace i innych G-.
Klasa IIb – leki stosowane zewnętrznie posiadające surowce pochodzenia naturalnego.
Nie więcej niż 500 bakterii i 100 grzybów w 1g lub 1ml próby. Brak stafylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa, bakteria clostridium. Nie więcej niż 10 drobnoustrojów z rodz Enterobakteriace lub innych G-.
Klasa IIIa – Leki stosowane per os nie należące do klasy IIIc i IIId, leki doodbytnicze.
Nie więcej niż 1000 bakteri i 100 grzybów w 1g lub ml próby. Brak E.coli. nie więcej niż 100 Enterobakteriace i innych G- w 1g lub 1ml próby.
Klasa IIIb – systemy transdermalne, leki dopochwowe.
Nie więcej niż 1000 bakterii, 100 grzybów w 1ml lub 1g próby. Brak stafylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa, E. coli.
Nie więcej niż 100 Enterobakteriace i innych G- w 1g lub 1ml próby.
Klasa IIIc - leki doustne zawierające surowce pochodzenia naturalnego (bez ziół).
Nie więcej niż 1000 bakterii i 100 grzybów. Brak stafylococcus Aurelius, pseudomonas aeruginosa, e.coli, nie więcej niż 100 Enterobakteriace i innych G-, brak Salmonella.
Klasa IIId – surowce roślinne poddawane działaniu wrzącej wody.
Nie więcej niż 10(7) bakterii i 10000 grzybów. Nie więcej niż 100 E.coli.
Klasa IIIe – surowce roślinne nie poddawane działaniu wrzącej wody.
Nie więcej niż 10(5) bakterii, 10(4) grzybów. Nie więcej niż 10(3) enterobakteriace i innych G-, brak E.coli, Salmonella.
Źródła zakażenia leku:
-personel
-pomieszczenie
-narzedzia, aparatura
-substancje mogą być skażone.
Przygotowanie pomieszczenia do pracy:
- odpowiednia technika i materiały użyte do budowy pomieszczenia (podłoga, oświetlenie, ogrzewania)
- dezynfekcja powierzchni płaskich (70st etanolem)
- dezynfekcja aparatury
- wentylatory UV
- lampy UV (lampa wyjaławiająca ma długość fali 254nm)
Przygotowanie pracownika do pracy:
- zmiana odzieży (w śluzie brudnej)
- zdjęcie biżuterii
- umycie i dezynfekcja rąk
- przeszkolenie
Przygotowanie aparatury:
- dezynfekcja powierzchni
- naświetlenie UV
- aparatura pomocnicza (autoklaw)
Przygotowanie naczyń, opakowań, surowców, podłoży:
- sterylizacja gorącym powietrzem – substancje termostabilne
- sterylizacja chemiczna
- sterylizacja przez sączenie – roztwory substancji termo labilnych.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]