Leczo, Kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Leczo
składniki
· 10 winerek
· 1 ząbek czosnku duży
· 1 duża cebula
· 2 duże papryki czerwone
· 1 puszka pomidorów ok 400g
· 1 puszka pieczarek plastry(ok300g) lub 250 g świeżych
· 1 łyżka masła
· 1 widelec mąki
· 1 łyżka oleju
· * sól, pieprz, papryka słodka, carry
Sposób przygotowania1. Winerki kroimy w różyczki (czyli na plastry a później robimy krzyżyk nożem, gdy się pieczą to się otwierają jak róża.) cebulę kroimy w pół plasterki, wkładamy to do garnka i smażymy na maśle i oleju na złoty kolor, z winerek powinny zrobić się róże. Paprykę czyścimy obieramy z gniazda nasiennego i białej błony, kroimy w małe paski. Pieczarki jeśli są duże kroimy na połówki.
2. Pomidory wlewamy do kiełbasy i cebuli i dusimy to ok 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę oraz wszystkie przyprawy z rozmiażdżonym czosnkiem, dusimy ok 10 minut. Gdyby woda wyparowała trochę, dolewamy ok 1 szklankę wody (jeśli będzie za rzadkie dodajemy odrobinę wody z mąką). Gotujemy ok 15 minut.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]