Leczo, Przetwory, Przetwory od A do Z
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Leczo
2 kg papryki zielonej lub czerwonej, 2 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 3 łyżki cukru, ćwierć szklanki oleju słonecznikowego, sól
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Oczyszczone z pestek i opłukane strąki papryki pokroić w paski, a obraną cebulę w plastry. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pomidory i paprykę. Po 10 min gotowania doprawić solą i cukrem, dusić jeszcze chwilę. Gorące leczo nałożyć do wyparzonych słoików typu twist i zakręcić. Pasteryzować 30-40 min (w zależności od wielkości słoika).
Leczo na zimę
Pomidory, papryka, papryczka chili (niewiele), cukinia lub kabaczek (można lub nie), sól, cukier, pieprz, zioła, Pomidorów i papryki mniej więcej równe części.
Pomidory obieramy ze skóry, wycinamy zielone części i kroimy na mniejsze kawałki, nastawiamy garnek na gaz i podduszamy tak żeby się prawie rozpadły, paprykę kroimy na ulubione kawałki, kabaczka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do pomidorków. Dusimy jeszcze ok. 15 minut, przyprawiamy do smaku przyprawami, jeszcze gorące leczo nakładamy do słoików, słoiki pasteryzujemy 10 minut. Uwaga. Nie dodajemy cebuli i czosnku ani wędliny, bo może się popsuć
Leczo na zimowy czas
3 kg pomidorów, 7 papryk, 10 cebul, 4 cukinie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka
Cebule pokroić w półplasterki, paprykę w długie paski cienkie, pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, cukinie przekroić wzdłuż na cztery części, potem w kostkę ok. 1 cm. Cebule zeszklić na oliwie. Przełożyć do garnka dużego, w którym na dwóch łyżkach oliwy trzeba wcześniej zezłocić dwa ząbki czosnku wyciśnięte. Do gara dodać pomidory - jeśli chcemy żeby było bardzo gęste, nie dodawać soku z pomidorów (ja daje ok. polowy tego soku, co jest w misce z pokrojonymi pomidorami). Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut. Paprykę przesmażyć na oliwie, nie żeby się przyrumieniła, tylko tyle żeby trochę zmiękła. Dodać paprykę do garnka z cebula i pomidorami, dodać też cukinie, wszystko razem dusić do miękkości (to zalezy jak kto lubi, u mnie to trwa ok. 20 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem świeżo zmielonym i słodką papryką. Gorące przełożyć do słoików, zakręcić mocno, pasteryzować ok. 20 minut.
Lipcowa marmolada
Po 1 kg truskawek, malin, czerwonych porzeczek i agrestu, około 3 kg cukru
Wypłukane i odszypułkowane porzeczki i agrest rozdrobnić w malakserze, włożyć do dużego rondla o grubym dnie. Truskawki opłukać, odszypułkować, dołożyć do rondla. Wsypać przebrane maliny i wymieszać masę drewnianą łyżką. Postawić garnek na małym ogniu i gotować, co jakiś czas mieszając. Gdy część soku odparuje, wsypać cukier i dalej gotować, mieszając. Gdy masa owocowa stanie się szklista, przełożyć ją do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie je zamknąć i ustawić na ściereczce do góry dnem.
Liście winogronowe kwaszone
1 kg liści winogronowych, 2 szklanki wody, 60 g soli
Liście winogronowe (najlepsze młode, ale nie koniecznie) starannie umyć, osączyć, ułożyć w glinianym naczyniu i zalać roztworem soli z wodą. Następnie przykryć czystym płótnem, położyć na nim talerzyk i przycisnąć płaskim kamieniem. Garnek zawiązać pergaminem i postawić w chłodnym miejscu. Kwaszone w ten sposób liście winogron można używać do faszerowanych gołąbków. Przed użyciem należy je moczyć w zimnej wodzie przez 3—5 godz.
Lyutenitsa
Wspaniały dodatek do wszystkich rodzajów potraw
1.4 kg czerwonej papryki [słodkiej]+ ostra mielona czerwona papryka [chilli], 2.1 kg pasty pomidorowej, 3.200 ml dobrego oleju roślinnego, 4.1,5 szklanki cukru, 5. 1 łyżka soli, 6.4 ząbki czosnku, cebula, pęczek pietruszki, czarny pieprz mielony, 7.200 ml octu[lub soku cytrynowego].
Pokrój paprykę na duże kawałki, usuń nasiona, włóż do garnka, dodaj olej, cukier i sól. Zalej wodą i gotuj, aż papryka będzie miękka. Następnie usuń skórkę z papryki, zmiel paprykę w maszynce do mięsa i wymieszaj dodając ocet [lub sok z cytryny], pastę pomidorową, czosnek, cebulę, zieloną pietruszkę i pieprz czarny jak również ostrą mieloną paprykę. Włóż masę do słoików. Wysterylizuj ”lyutenitsa” w słoikach we wrzątku przez 15 minut. Ostateczna konsystencja powinna być taka, jak gęstej pasty pomidorowej.
Lyutenitsa [kyopolou]
12 kg czerwonej papryki, 3-4kg bakłażanów, 3 kg pomidorów, 2 pęczki zielonej pietruszki, 750 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego lub kukurydzianego).
Paprykę opiec nad ogniem aby skorka poczerniała bo wtedy będzie ją można łatwiej zdjąć. Pozostawienie skórki powoduje, że potrawa będzie miała gorzki, nieprzyjemny smak. Poza tym papryka podczas opiekania nabiera dodatkowego smaku. Bakłażany również należy opiec nad ogniem i dopiero potem ściągnąć skórkę i usunąć nasiona. Pomidory należy tylko zanurzyć we wrzącej wodzie, aby można było łatwo ściągnąć skórkę. Czyli należy je tylko sparzyć. Paprykę po opieczeniu należy oczyścić ze skórek i nasion. Obrane ze skórek bakłażany, paprykę, pomidory należy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, przez grube sito, łącznie z pęczkami (całymi) zielonej pietruszki .Można do tego zmielić 3 cebule i czosnek. Wtedy całą masę (zmieloną) ładujemy do garnka z podgrzanym już olejem i podgrzewamy dopóki nie powstanie jednolita masa(jak ketchup).Należy wtedy (w czasie podgrzewania) dodawać sól i pieprz do smaku mieszać, aby się to cudo nie przypaliło!!!! Po trzymaniu odpowiedniej konsystencji (masa) jeszcze gorącą masę należy przełożyć do słoików Twist, zakręcić i postawić słoiki do góry dnem do schłodzenia. Potem można to używać na zimno, na gorąco, z rybą, z mięsem, nawet zamiast masła, do chleba. GWARANTOWANE. Wytrzymuje zimę w piwnicy i lato w tropiku w lodowce. dodatkowe informacje tę masę należy popieprzyć i posolić do smaku w czasie gotowania. Trzeba tez dodać trocie octu lub soku z cytryny.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]